Visi kā bērnības gardumu atceras Kuki-Muki – saldās kukurūzas nūjiņas aplietas ar sviestā kausētu īriskonču masu. Es neatceros! Man bija dažādi deserti, bet šādu gan neviens negatavoja, tāpēc nav nekāda sentimenta. Bet reiz es pagaršōju Skrīveru saldumu ražoto “Labo gardumu” Man tas tik ļoti patika, ka gribēju arī mājās pagatavot ko līdzīgu.
Atzīšos, tas bija pasen un es īsti neatceros garšu un sastāvu precīzi, bet to atcerējos – brokastu pārslas, žāvētas dzērvenes, kaut kas līdzīgs īrisam. Ne tam staipīgajam un sūkājamajam, bet tam, kuru var forši nokost. Izmantoju gadījumu, ka bērnam jānes našķis uz skolu, nodevos eksperimentam, kurš bija nu ļoti veiksmīgs. Ja sākumā šķita, ka būs traki un zobus izlauzīs kāds, tad pēc divām dienām bija jau forši savilcies un “nosēdies”. Normāli nokožams.
Īrisu un brokastu pārslu kraukšķis
DrukātSastāvdaļas
- 400g īrisa konfektes (izmantoju "Laimas")
- 2ēd.k. kokoseļļa
- 100g kokosa čipsi
- 50g Žāvētas dzērvenes
- 100g kukurūzas pārslas
- 200g šokolādes čipsi
- 1ēd.k. kokoseļļa
- Kokosa čipsi pārkaisīšanai
Gatavošana
Sagatavo 29x25cm (vai līdzīga laukuma) cepamo pannu: izklāj ar cepamo papīru pārklājot malas, ietauko ar eļļu vai nepielīpošo cepšanas spreju.
Kokosrieksta čipsus, dzērvenes, kukurūzas pārslas samaisa bļodā.
Katlā liek eļļu un izpakotas īrisa konfektes. Maisot karsē vidējā siltumā, līdz konfektes izkusušas un sajaukušās ar eļļu viendabīgā masā.
Gatavo masu pārlej pārslu maisījumam, kārtīgi izjauc. Pilda formā, ar ieeļļutas glāzas vai katliņa dibenu piepresē vienādā līmenī.
Lielākā katliņā ielej nedaudz ūdeni liek vārīties nedaudz zem vidējā karstumā. Viršu liek nosedzošu bļodu, kurā ir šokolādes čipsi un 1ēd.k. kokoseļļa. Maisot lēnām karsē, līdz ir izkususi. Pārlej sagatavotajai īrisa masai, pārkaisa kokosa čipsus, un liek ledusskapī sacietēt.
Gatavu griež gabaliņos, uzglabā kārbā vēsā vietā, starp kārtām liekot cepamā papīra lapas.
Nav komentēts