Lazanjaaaaa, mana mīļā lazanjaaa! Bet tas čakars ar mērci! Var jau uz ātro kaut ko “sašmorēt”, bet nu tik svarīgu lietu gribas gardu, izteiksmīgu, labi ilgi savārītu. Tā kā Maijas tomāti vēl gana daudz, uzvārīju mērces sagatvi, ko vēlāk tik jāpārlej ceptai maltajai gaļai, jāpielej kāda glāze ūdens un jāuzvāra līdz burbulim.
Viss svaigi iepakots burciņās, bilžu nav. Kādreiz, kad gatavošu lazanju, uzbildēšu 🙂
Lazanjas mērces sagatave
DrukātSastāvdaļas
- 3kg tomāti
- 350g burkāni
- 350g selerijas kāti
- 350g sīpoli
- 200g tomātu pasta
- 200ml eļļa
- 2 ēdk sāls
- 4 ēdk cukurs
- 3 ēdk balzamiko etiķis
- 1/2 ēdk kaltēts baziliks
- 1tk kaltēts timiāns
- 1tk kaltēta raudene
- 1tk kaltēts rozmarīns
Gatavošana
Blanšē un izķidā tomātus: sagatavo bļodu ar aukstu ūdeni, putukaroti ar caurumiņiem, nazi, bļodu "iekšām", bļodu gatavajiem tomātiem. Tomātiem galā krusteniski iegriež mizu. Lielā katlā uzvāra ūdeni, un tomātus pa vienam liek iekšā. Kad redz, ka miziņa no griezuma vietām sāk atdalīties, ar putu karoti tomātus izņem un pārliek aukstā ūdens bļodā atdzist. Pa vienam ņem, noloba miziņu, izgriež kātiņa vietu, sagriež uz puēm un izņem sēklaino daļu. Gatavo "gaļu" sagriež nelielos gabalos.
Gatavo pārējos dārzeņus: Burkānus un sīpolus nomizo, selerijas kātus noskalo. Visu sagriež salmiņos.
Gatavo mērci: katlā lej eļļu un tajā uz vidēja karstuma sautē seleriju, sīpolus un brukānus. Kad dārzeņi kļuvuši mīksti, pievieno tomātu pastu, izmaisa. Pievieno visas garšvielas, tomātus un ik pa brīdim apmaisot vāra, līdz tie izjukuši gandrīz pilnībā.
Sagatavotās burkās pilda vārošo mērci, uzreiz aizvāko, burkas apgriež uz vāciņiem, apsedz ar pledu (es lietoju guļammaisu) un atstāj atdzist.
Nav komentēts