Šis laikam bija pirmais gads, kad ne reizi nebijām sēņot. Atlika noskatīties kā citi publicē savus medījumus sociālajos tīklos. Un paldies Dievam! Pēc pagājušā gada lielās sēņu ražas, es vairs nespēju paskatīties ne uz gailenēm, ne bekām, ne baravikām. Visu ziemu bija tikai meža sēņu zupas, mērces, pasta.. roka necēļās pirkt citas sēnes, ja saldētavā ir krājumi (šķiet vēl tagad tur ir maisiņš ar ceptām gailenēm). Bet es tā ilgojos pēc “normāliem” šampinjoniem!!!
Sēņu mērce ir viens no tradicionālajiem ēdieniem. Man patīk bieza, saldena, tāda, kurai ir izteikta sēņu garša, kuru nenomāc žāvētas gaļas vai garšvielu aromāti. Tādēļ mērce vienmēr top izmantojot sviestu un saldo krējumu ar nelielu skābā krējuma piedevu. Šādā kombinācijā mērce ir tumīga, bieza.
Sēņu mērce
DrukātSastāvdaļas
- 400g šampinjoni vai citas sēnes
- 50g sviests
- 250ml saldais krējums
- 2 ēd.k. skābais krējums
- 1tk drupināti zaļie pipari (graudi)
- sāls
Gatavošana
Sēnes notīra, sagriež 0.5cm biezās šķēlītēs.
Pannā izkausē sviestu, pievieno sēnes un maisot cep lielā karstumā.
Kad sēnes apbrūnējušas un nedaudz sarāvušās izmērā, pievieno abus krējumus, garšvielas, samazina karstumu un vāra līdz mērce sabiezējusi.
Piezīmes
Ja izmanto gailenes, tas notīra sausā veidā un saplucina ar rokām palielos gabalos. Sēnes cepot var sākt izdalīt sulu, daļu no tās novāra, bet daļu atstāj - tā garša būs izteiksmīgāka. Zaļos piparus vienmēr pērku graudiņos un sasmalcinu piestā - svaigs un burvīgs aromāts, kas labi sader ar sēnēm.
1 Komentārs
Ulvis
27/12/2017 at 12:18Rekomendēju pievienot nedaudz zilā siera, ekselents kombo.