Pagājušajā gadā ap šo laiku vieglā šokā sēdēju uz diētas- limitēti ogļhidrāti, nekādi saldumi. Šķirstīju kulinārijas žurnālu arhīvu, meklēju idejas. Kā tagad atceros, “Dienas ēdienos” atradu interesantu dārzeņu sautējumu caponata. Ne grama gaļas, tikai dārzeņi ar baklažānu galvenajā lomā. Gatavošana gana čakarīga, bet izrādījās pūļu vērta.
Maija kopā ar tomātiem bija atvedusi arī citus dārzeņus, tajā skaitā baklažānu, tāpēc sēdos pie žurnālu izgriezumiem meklēt caponata recepti. Rokos, rokos, bet nav TĀS. Īstās. Izšķirstīju google un secināju, ka receptes ir tik daudz un dažādas, ka ņem tik visus sezonas dārzeņus un cep kopā! Dažas sastāvdaļas atkārtojās vairākās receptēs, tāpēc tās ņēmu par pamatu – baklažāns, tomāti, selerijas kāti, kaperi, vīna etiķis un cukurs. Kā vienā no resursiem bija norādīts, caponata ir dārzeņu sautējums saldskābā mērcē. Parasti to pasniedzot kā uzkodu vai uzkodu uz brusketas, bet man garšo pusdienās. Klāt kādu grilētu gaļas gabalu, un var murrāt no laimes.
Nu, tad aiziet! Ņemu visu, kas garšo: baklažānu, zaļos un baltos piparus (papriku), selerijas kātus, sīpolus, ķiplokus, tomātus, olīvas, kaperus un ciedru riekstus. Vīna etiķi labāk gaišo (es ņēmu gaišo balzamiko), jo no sarkanvīna sautējuma skaistās krāsas kļūs tumšas un ne pavisam košas.
Egitas caponata
DrukātSastāvdaļas
- 1.5kg baklažāns
- 6gb selerijas kāti
- 3gb baltā un/vai zaļā paprika
- 2gb sīpoli
- 2 daiviņas ķiploks
- 4 lieli tomāti
- Sauja zaļās olīvas bez kauliņiem
- 2 ēd.k kaperi
- ~150ml olīveļļa
- 100ml baltvīna etiķis
- 2 ēd.k cukurs
- 1/2 ēd.k sāls
- 1tk kaltēts baziliks
- 50g apgrauzdēti ciedru rieksti
- Pētersīļi
Gatavošana
Baklažānu nomazgā un sagriež 2x2cm gabalos. Liek caurdurī, apkaisa ar sāli un atstāj suloties.
Papriku nomazgā, izņem sēklas, sagriež palielos gabalos.
Seleriju kātus nomazgā un sagriež šķēlītēs.
Lielā pannā vai katlā ar nepiedegošo pārklājumu lej daļu olīveļļas, uzkarsē. Liek cepties papriku un seleriju. Ik pa brīdim apmaisot, cep 10 minūtes. Kad gatavi, pārliek bļodā.
Baklažānu noskalo, nospiež lieko mitrumu un apsusina ar salvetēm. Pannā lej daļu eļļas un vienā kārtā izliek baklažānu gabalus. Apgrozot cep 10 minūtes, līdz brūni un mīksti. Liek bļodā pie paprika un selerijas. Atkārto ar visiem baklažāniem.
Tikmēr nomizo un sagriež ceturtdaļgredzenos sīpolu, un šķēlītēs - ķiploku. Tomātiem izņem kātiņu vietas, bet pašus sagriež rupjos gabalos.
Lej pannā atlikušo eļļu, liek cepties sīpolus un ķiplokus, kamēr viegli caurspīdīgi. Pievieno olīvas un kaperus, cep vēl 3 minūtes. Pievieno tomātus, etiķi, sāli, cukuru, baziliku. Ik pa brīdim apmaisot vāra, līdz tomāti gandrīz visi izšķīduši, un ir izveidojusies pabieza mērce ar sīpolu, olīvu un kaperu gabaliem.
Mērcē liek iepriekš saceptos dārzeņus, un dažas minūtes vāra.
Pasniedz pārkaisot ciedru riekstus un kapātus pētersīļus.
Nav komentēts