Kārtējais klasiskais ēdiens, uz kura pamata variējot ar garšvielām var radīt visādus brīnumus – ar kariju, sinepēm, tomātu pastu, ķiplokiem, dārzeņu piedevām utt.
Šī recepte ir tāda, kā to iemācījos no savas mammas. Pieļauju, ka viņa to iemācījās no savējās, ti, manas omas. Tāpēc pavisam noteikti to var saukt par ļoti tradicionālu ēdienu.
Mammas maltās gaļas mērce
DrukātSastāvdaļas
- 700g malta gaļa,
- 2 sīpoli,
- 2gl ūdens,
- 150g saldais krējums,
- 150g skābais krējums,
- 2ēd.k. milti,
- 2 nelielas lauru lapas,
- 1/2tk oregano (raudene),
- malti melnie pipari, sāls
Gatavošana
Malto gaļu liek uz sakarsētas pannas un, ar lāpstiņu izspaidot kunkuļus, apcep, līdz vairs nav jēlu gaļas gabaliņu, un tā visa ir birstoša, bez lieliem gabaliem.
Sīpolus sakapā, pievieno gaļai, nedaudz apcep. Turpināt gatavot var uz pannas vai arī pārlikt katliņā. Pieliek garšvielas, uzlej ūdeni, uzvāra un turpina sautēt uz vidēja karstuma 20-30min.
Krējumus ar putojamo slotiņu sajauc, iejauc miltus. Kārtīgi saputo, lai nav kunkuļu.
Daļu katliņa satura pieliek krējuma-miltu maisījumam, izmaisa un ļauj uzsilt.
Maisot krējumu lej katliņā. Uzvāra un karsē 1-2min, lai mērcei nebūtu miltu garšas.
Piezīmes
Mūsu mājās tradicionāli tiek pasniegta ar kartupeļiem vai griķiem, klāt kaut kas no marinējumiem – gurķi vai kabači. No dotajiem daudzumiem sanāk aptuveni 1l biezas mērces. Ja ir vēlme un/vai vajadzība pēc plānākas mērces, ūdeni 2gl vietā ņem pat līdz 5gl ūdens. Tādā gadījumā jāpalielina arī krējuma un, galvenais, miltu deva. Pretējā gadījumā mērce sanāks šķidra un ūdeņaina.
Nav komentēts