Ak, baziliks! Dievišķā smarža, kas arī ziemā pārņem Tevi un liek laimē atcerēties vasaru!
Kad vasara beidzas var izvilkt no ledusskapja noslēptās burciņas un sajust lielisko garšu. Ne tikai tomāti ar mocarellu, bet arī biezpiens ar krējumu, sviestmaizes, pat cepti kartupeļi iegūst neatkārtojamu garšu, ja tiek papildināti ar pesto.
Es gatavoju pesto un gatavoju arī baziliku ziemai – sablenderēju svaigas lapiņas ar olīveļļu, nedaudz sāli un sapildu burciņās. Šādi sagatavotu baziliku var glabāt ledusskapī pat divus gadus. Ir jāatceras tikai divas lietas – vienmēr tam ir jābūt pārklātam ar eļļu un burciņā drīkst līst tikai ar sausu un tīru karoti. Tiklīdz šīs divas lietas netiek ievērotas, burciņā parādās pelējums. Ziemā no sagataves var pagatavot lieliski riekstaini-sierainu pesto, izmantot kā piedevu salātu mērcēm, marinādēm, garšvielu pie gaļas, pastas vai citiem ēdieniem.
Lai pagatavotu pesto ātri būs nepieciešams virtuves kombains ar bļodu un kapājamo nazi.
Baziliks ziemai. Pesto
DrukātSastāvdaļas
- 0.5l svaigas bazilika lapas
- 2 lielas ķiploka daiviņas
- 60g rīvēts cietais siers
- 60g ciedru vai pekan-, vai valrieksti
- 1/tk sāls
- 1/4tk malti melnie pipari
- 180ml extra virgine olīveļļa
Gatavošana
Kombaina bļodā liek riekstus un ķiplokus. Sakapā, līdz tie ir gandrīz tik smalki kā vēlaties, lai tie būtu gatavajā pesto.
Pievieno bazilika lapas, eļļu, sieru un garšvielas. Turpina kapāt līdz viss ir pašam tīkamā konsistencē.
Pēc garšas papildina sāli, ja nepieciešams.
Gatavo pesto sapilda nelielās (~200ml) burciņās, pārlej ar olīveļļas kārtiņu, aizvāko un glabā ledusskapī.
Piezīmes
Ja izvēlas valriekstus, pirms gatavošanas tie ir rūpīgi jāpārlasa ar rokām, lai pārliecinātos, ka nekur nav palikuši čaumalu gabalini.
Nav komentēts